Eduroam jelentése Education Roaming, egy intézményi szövetség, amely lehetővé teszi hallgatók és oktatók hozzáférjenek távolról a Campus erőforrásokhoz, akár egy távoli intézményből. A hozzáférés ellenőrzése az otthoni intézménynél történik a eduroam együttműködés során kialakított RADIUS hierarchia segítségével.

Eduroam eredetileg európai kezdményezésként indult, de ma már világ méretűvé vált. A résztvevők teljes listájával és az európai hierarchiával kapcsolatban további információk a http://www.eduroam.org oldalon találhatóak.

Eduroam Magyarországon is egy RADIUS hierarchiával rendelkezik, amely hierarchia legfelső szintjén NIIF helyezkedik el, aki koordinálja és működteti ezt a szolgáltatást. Az NIIF 2006 eleje óta tagja a nemzetközi eduroam szövetségnek.

NIIF az eduroam kísérleti szolgáltatás kialakításához a Campus IPv6 projekt támogatását vette igénybe. A szolgáltatás 2008 novembere óta teljes jogÚ és felügyelt szolgáltatásként üzemel.

A nemzetközi részvételt, monitorozást, és az eduroam továbbfejlesztését a GN2 JRA5 és SA5 illetve GN3 SA3 munkacsoportjában való együttműködés biztosítja.

A NIIF-en belül résztvevő intézményekről információ található a weboldalon.

Eduroam pilot szolgáltatás iránt érdeködök az eduroam@niif.hu címen tudnak érdeklödni. Az eduroam adminisztrátorok munkájának támogatására az eduroam-admin levelezési lista szolgál.


Szolgáltatás és Policy dokumentációk:

 • NIIF eduroam dokumentációk
  Dokumentum neve Leírás v1.0  hatályon kívül - ( érvényesség vége: 2016 július 31.) v2.0 (Érvényesség kezdete: 2016 augusztus 1.  A jogutódlás miatt a szerződés esetén 2016 szeptember 1.)
  Eduroam ismertető [ERI] Az eduroam szolgáltatás rövid leírását tartalmazza ERI v1.0 ERI v2.0
  NIIF eduroam szabályzat [ERSZ] NIIF eduroam közösségre vonatkozó általános és műszaki feltéteket, elvárásokat és ajánlásokat tartalmazza ERSZ v1.0 ERSZ v2.0
  NIIF eduroam megállapodás [ERM] NIIF és az eduroam szolgáltatás iránt érdeklődő tagintézmények között kötött szerződés ERM pdf
  ERM odt
  ERM doc
  ERM pdf
  ERM odt
  ERM doc
  NIIF eduroam frissítési dokumetáció [EFD] Frissítési javaslat   EFD v1.0 -> v2.0
 • Nemzetközi roaming dokumentációk:

Technikai dokumentációk:

Monitorozás: