Technikai felépítés

Jelenlegi hely

Infrastruktúra

NIIFI egy sokoldalú infrastruktúrával rendelkezik, amely európai szintű szolgáltatásokat nyújt az oktatás, kutatás és közgyűjtemények számára.

Fizikai infrastruktúra

NIIFI IRU szerű megállapodás keretében bérli a megvilágítatlan szálpárokat több távközlési szolgáltatótól. Az egyik legjelentősebb szolgáltató az MVM NET.

NIIFI-nek kettő adatközpontja van Budapesten és Debrecenben. Mindkét adatközpont redundáns elektromos betáplálással, redundáns szünetmentes áram forrással, tartalék dízel generátorral, redundáns hűtési rendszerrel rendelkezik, melyet tűzjelző és tűzoltó berendezés, beléptető és video megfigyelő rendszer egészít ki.

Hálózati infrastruktúra

NIIFI hálózati infrastruktúráját használja az összes többi szolgáltatás. A hálózati infrastruktúra nagysebességű redundáns kapcsolatokból áll PoP-ok között. A PoP-okban, melyek leggyakrabban az egyetemeken helyezkednek el, nagy-teljesítményű kommunikációs eszközöket (DWDM, switchek, routerek, VoIP átjárók stb.), és szervereket telepített és működtet az NIIF Intézet, melyeket olyan eszközök (UPS, klíma) egészítenek ki, amelyek a megbízható és szünetmentes üzemeltetéshez szükségesek. A helyszínek egy részében OOB menedzsment rendszer is található.

Gerinchálózat

NIIFI nagy-teljesítményű és megbízható grencihálózati infrastruktúrával rendelkezik, mely 10/40/100 Gbps sebességű DWDM és 10 Gigabit Ethernet technológiára épül. A hálózati PoP-ok (Point-of-Presence) magyar nagyvárosokban helyezkednek el, leggyakrabban, ahol egyetemek találhatóak.

Ez a hibrid hálózaton NIIFI több szolgáltatást nyújt:

  • Pont-pont kapcsolatok: igényes projektek számára és redundáns adatközponti kapcsolatok kialakítására. Kapcsolódási sebesség: 10-100 Gbps
  • IP-kapcsolódás: ezt a szolgáltatás a routeren biztosítjuk IPv4, IPv6, unicast és multicast protokollokon.
  • VPN kapcsolatok: szigorú biztonsági vagy kapcsolódási igényű projektek számára. Kapcsolódási sebesség: 100Mbps-10Gbps

A fenti szolgáltatások nem korlátozottak földrajzilag Magyarország területére. A GéANT európai oktatási és kutatási hálózat kapcsolódást biztosít mind Európán belül, mint más oktatási és kutatási hálózatok irányába.

A fenti szolgáltatásokat NIIFI üzemelteti és felügyeli a regionális központok támogatásával. Ez biztosítja minden szolgáltatás megbízható és a kutatások/kutatók legigényesebb kiszolgálását.

Konnektivitás

NIIFI hálózatának a nemzetközi redundáns kapcsolatát a GéANT hálózat biztosítja jelenleg 30 Gbps sebességgel.

A GéANT hálózat összekapcsolja a 34 európai ország oktatási és kutatási hálózatát.

Az oktatási és kutatás kapcsolódás mellett GéANT-on keresztül elérhetőek a nagy forgalom kicserélő központok (IXs) (AMS-IX, DEC-IX, LINX stb.), tartalomszolgáltatók (Google, Limelight, Microsoft stb.) NIIFI ezt egészíti ki a BIX kapcsolódással, privát peeringgel a legfontosabb hazai szolgáltatók felé.

Szerver infrastruktúra

NIIFI-nek redundáns és kiterjedt szerver infrastruktúrája van mindkét adatközpontjában. A szerverek NIIFI üzemelteti és felügyeli professzionális módon. Ezek a szerver infrastruktúrán virtualizációs réteg közbeiktatásával NIIFI különböző szolgéltatásokat nyújt.

Multimédia infrastruktúra

NIIFI 2003 óta nyújt IP alapú videokonferencia szolgáltatást Magyarországon a az oktatás, kutatás és közgyűjtemények számára. A jelenlegi NIIFI videokonferencia infrastruktúra fokozatosan növekedett - jelenleg mintegy 180 tárgyalótermi rendszerből, melyből kb. 60 HD képes áll. Ezt a rendszert egészíti ki desktop/web konferencia rendszer, mely együttműködik a tárgyalótermi rendszerekkel. A több résztvevős videokonferencia támogatására NIIFI videokonferencia rendszere rendelkezik MCU-val és felvevő/archiváló rendszerrel.

NIIFI multimédia rendszerén vagy az oktatásban és kutatásban felvett videók és előadások tárolására NIIFI egy videó tárat fejleszt és üzemeltet melynek neve videotorioum, amely oktatási célra is használható.

Multimédia szolgáltatások integráns részeként NIIFI rendelkezik és működtet egy VoIP rendszert a felhasználói számára. NIIFI VoIP gateway-el támogatja a a hagyományos telefonközponttal rendelkező VoIP felhasználó intézményeket, hogy az NIIFI VoIP rendszeréhez tudjanak csatlakozni.

HPC infrastruktúra

NIIFI több különböző architektúrájú szuperszámítógépet üzemeltet, ezzel támogatva számításigényes kutatásokat.