Az NIIF tanúsítványközpont szolgáltatásai

Az NIIF egyrészről CA PKI (nyilvános kulcsú) szolgáltatást nyújt a magyar felsőoktatási, kutatói és közgyüjteményi közösség számára. A tanúsítvány hitelesítő szolgáltató tanúsítványokat a következő kör számára bocsát ki: NIIF tagintézmények (magyar egyetemek, főiskolák, az MTA kutató intézetei, múzeumok és közgyűjtemények) dolgozói és hallgatói számára és minden egyéb ezekkel az intézményekkel kutatási és/vagy oktatási viszonyban álló szervezetek dolgozói számára. Ezen intézmények által üzemeltetett hálózati csomópontok illetve szolgáltatások számára szintén ad ki tanúsítványokat a tanúsítvány hitelesítő szolgáltató. A személyes tanúsítványok az NIIF névtárban is publikálásra kerülnek.

Másrészről a NIIF TERENA Certificate Service (továbbiakban TCS) szolgáltatásának keretében olyan web szerver tanúsítványok igényelhetők, amelyeket olyan tanúsító hatóság ír alá, amelynek root tanúsítványát "gyári" módon tartalmazzák a napjainkban elterjedten használt web böngészők (pl. Mozilla Firefox, Opera, MS Internet Explorer, stb.). Így ha a felhasználó egy ilyen tanúsítvánnyal ellátott, HTTPS protokollt használó oldalra látogat, nem kap a böngészőtől a tanúsítvány bizonytalan eredetére, és ezzel kapcsolatos biztonsági kockázatokra vonatkozó figyelmeztetést.

A TCS szolgáltatást azon tagintézmények vehetik igénybe, melyek intézetünkkel külön együttműködési megállapodást kötnek, míg a CA szolgáltatásunk rendelkezésére áll az egyéni kutatóknak és a tagintézmények munkatársainak és hallgatóinak.

A kétféle tanúsítványszolgáltatásunkat az alábbi közös honlapon találja:

NIIF CA oldal