Szuperszámítógép

Jelenlegi hely

A KIFÜ által üzemeltetett szuperszámítógép szolgáltatás tudományos számítási feladatokat szolgál ki, valamint tudományos célú adattárolást nyújt. A szuperszámítógép-rendszer komponensei öt helyszínen találhatóak:

  • KIFÜ-telephely, Budapest
  • Debreceni Egyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Szegedi Tudományegyetem
  • Miskolci Egyetem

A tudományos számítási feladatok különböző típusainak minél szélesebb körű lefedettsége érdekében az egyes helyszíneken különböző felépítésű gépek állnak rendelkezésre: két helyszínen SMP/ccNUMA, három helyszínen pedig klaszter megoldás. A rendszert a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) üzemelteti és fejleszti. A gépeken megtalálhatók és futtathatók a legkorszerűbb fejlesztőeszközök és tudományos alkalmazások. A szuperszámítógép használatával kapcsolatos dokumentációk itt érthetőek el.

A szuperszámítógépes szolgáltatáshoz minden olyan személy vagy kutatócsoport hozzáférhet, amely tagintézményi szerződéses kapcsolatban áll a KIFÜ-vel. A szuperszámítógépek használata ingyenes a jogosult felhasználók számára. A hozzáféréshez témaszámra van szükség. Először az szolgáltatásigénylő oldalon egy HPC projektet kell igényelni, majd ha projekt elfogadásra kerül akkor a projektvezető a HPC portálon keresztül küldhet meghívókat a projektben résztvevő személyeknek.

További információk a szolgáltatás weboldalán >>>


Kapcsolat

A HPC üzemeltetéssel foglalkozó kollégáktól ezen az e-mail címen tud segítséget kérni: hpc-support@niif.hu

Ha fel szeretné venni a kapcsolatot a magyarországi HPC felhasználókkal, akkor ezen a levelezőlistán van rá lehetőség: hpc-forum@listserv.niif.hu, amelyre feliratkozni itt lehet