Multimédia és kollaboráció

Jelenlegi hely

A Programhoz kapcsolódó kollaborációs szolgáltatások több, mint egy évtizedes múltra tekintenek vissza. A korábbi évek során végrehajtott hálózati és végponti fejlesztések magas szolgáltatási minőséget biztosítanak, amelyek segítségével felhasználóink számára lényegesen egyszerűbbé vált a kapcsolattartás és együttműködés a hazai és nemzetközi partnerekkel.

A kollaborációs portfóliónk a terület szinte minden részét lefedi:

  • VoIP (IP telefónia): a szolgáltatás keretében az intézményi hangforgalmat az NIIF hálózatán továbbítjuk a hálózathoz csatlakozott többi intézmény felé, vagy rendkívül kedvező percdíjakon partnerszolgáltató segítségével továbbítjuk a nyilvános telefonhálózatok felé.
  • Videokonferencia: belföldön szinte az összes nagyobb felsőoktatási, ill. kutatóintézményében rendelkezünk tárgyalótermi végponttal. A hálózathoz számos intézményi saját eszköz is kapcsolódik, így az országban az egyik legnagyobb videokonferencia hálózatot üzemeltetjük. Elsősorban a személyes használatú videokonferencia megvalósításához bevezettük a desktop videokonferencia szolgáltatást, melynek keretében hagyományos asztali vagy mobil számítógép segítségével egy szoftveres kliensen keresztül lehet kapcsolódni a többi szoftveres vagy tárgyalótermi végponthoz. A videokonferencia szolgáltatásnak több "kényelmi" funkció is a része (pl. virtuális meeting terem foglalás, felvétel rögzítés, stb.).

Komoly fejlődésen ment át az eredetileg belső használatú videó repozitórium rendszerünk, mely néhány éve már Videotorium néven érhető el a tagintézményeink felhasználói számára. Ezen szolgáltatás keretében főként tudományos és oktatási célú videóanyagok élő közvetítését, tárolását és megosztását biztosítjuk, amelyet széles körben ismert és alkalmazott katalogizálási és metaadat-struktúra tesz hatékonyan kezelhetővé.

A Videotorium szolgáltatásunkhoz szorosan kapcsolódik a streaming tevékenységünk is. A rendelkezésünkre álló eszközpark (az egyszerű, kompakt, gyorsan kihelyezhető streaming eszközöktől kezdve a többhelyszínes, stúdióminőséget biztosító eszközökig) számos közvetítési feladat szakszerű lebonyolítását teszi lehetővé.

Bővebb információ: http://vvc.niif.hu, http://videotorium.hu