HBONE / HBONE+

Jelenlegi hely

Az NIIF gerinchálózata a HBONE, amely a hazai akadémiai közösség számítógéphálózata. A HBONE szolgálja ki a hazai felsőoktatást, közoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat és közgyűjteményeket, valamint számos egyéb közintézményt is. A HBONE különcélú nagykapacitású és megbízható (távközlő) hálózata biztosítja az alapot a többi szolgáltatás számára.

A HBONE gerinc a csomópontokból (PoP) – melyek alapvetően akadémiai intézményben helyezkednek el – és a a csomópontok közötti redundáns és nagysebességű összeköttetésekből áll. Az NIIF a PoP-okban nagyteljesítményű és robosztus kommunikációs berendezéseket (DWDM, router, switch), szervereket és egyéb NIIF szolgáltatások üzemeltetéséhez szükséges berendezéseket üzemeltet, klimatizált és szünetmentes betáplással elátott környezetben.

HBONE előző generációja

A 2010-ben lecserélt HBONE fő vidéki és budapesti vonalai, valamint nemzetközi kapcsolatai 10 Gbps sávszélességűek voltak. A HBONE többi összeköttetése jellemzően 1 Gbps sávszélességűek, illetve néhány esetben kisebb sebességűek voltak a hálózati gerincben. A gerinc vonalak döntő részben távközlési szolgáltatóktól bérelt sötétszál vagy bérelt kapacitáú összeköttetések voltak, kis hányaduk pedig az akadémiai közösség intézményeinek saját tulajdonban levő infrastruktúrán (optikai szálak, mikrohullámú berendezések) megvalósított összeköttetések voltak. A szolgáltatók a bérelt kapacitásokat gyakran DWDM technológiával valósították meg a szolgáltatók. A DWDM tehnológiát 2001-ben a hazai szolgáltatók első alkalommal a HBONE igényeinek kiszolgálására alkalmaztak Magyarországon.

HBONE jelenlegi generációja (HBONE+)

Az új generációs HBONE (más néven HBONE+) - amely 2010 év végére készült el - jelentős technológiai előrelépést jelentett. Ez már nem egy IP hálózat, hanem ún. hibrid infrastruktúra, mely az IP rétegen kívül a DWDM technológiát is egyben alkalmazza.. Az összeköttetések bérelt optikaszáll (dark fibre, DF) kapcsolatokon alapulnak, melyen a DWDM réteget az NIIF Intézet valósítja meg, saját üzemeltetésű Alcatel-Lucent 1830 PSS DWDM eszközeivel. Ez nagyfokú rugalmasságot és igény szerinti bővíthetőséget jelent. Segítségével megvalósíthatók mindazok a fejlett hibrid hálózati szolgáltatások, amelyek Európa felsőoktatási és kutatói hálózatait jellemzik, és amelyeket a GéANT is támogat. Az új hibrid hálózat DWDM csatornái akár 100 Gbps adatsebességgel képesek működni (Jelenleg jellemző sebességek a 10 és 40 Gbps), és természetesen összeköttetésenként sok csatorna használható. Az új generációs HBONE a DWDM technológiát - eltérően a hagyományos távközlési megoldásoktól - nem csupán a gerinchálózatban alkalmazza, hanem egészen a nagy végfelhasználókig viszi,és ezzel egészen új szolgáltatások alapját teremti meg. Természetesen a DWDM réteg fölött működő rugalmas Ethernet alapú IP/MPLS réteget is a NIIF Intézet fejleszti és működteti Cisco ASR9000 családba és Cisco Catalyst 6500 családba tartozó routerek segítségével.

Hibrid Hálózat

A hibrid hálózat lehetőségeit az alábbi ábra szemlélteti: