Felmérés a digitális pedagógiáról

Jelenlegi hely

Az elmúlt hetekben zárult egy reprezentatív felmérés a hazai oktatási intézmények digitális pedagógiai gyakorlatáról. A felmérés alapját a HP és a Világbank által kidolgozott módszertan adta, amely alapján már több országban valósult meg hasonló adatfelvétel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Miniszterelnöki Kabinetiroda (MK), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIFP) az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) koordinálásával vett részt a HP által felajánlott együttműködésében, amely során több mint 17000-en töltötték ki a kérdőívet, többek között a 7000 pedagógus és a 9000 szülő mellett 1300 iskolaigazgató és tanulók is.

2016 január – május között folyt a felmérés megszervezése és megvalósítása, melynek előzménye a BETT-en (British Educational Trade and Technology Show) Czunyiné Dr. Bertalan Judit és a HP nemzetközi vezetősége közötti szakmai egyeztetés volt. Az egyeztetések során megtörtént a felmérés szakmai előkészítése is az NIIF Program, a KLIK és a további együttműködő intézmények által.

A hazai IT vállalatok bevonása a felmérésbe nemzetközi szinten is összehasonlító elemzések elkészítésére ad lehetőséget az IKT eszközök használatáról a hazai üzleti környezetben és a munkavállalók körében. A kutatás eredményei hozzájárulnak a Digitális Oktatási Stratégia kidolgozásához is.

2016 június 10-ig, a DJP DOS Konzultációig a felmérés főbb megállapításai átadásra kerültek és beépülnek a Digitális Oktatási Stratégiába.

A HP oktatási alelnöke 2016 szeptember 28-án Magyarországon ünnepélyes sajtótájékoztató keretében tartotta beszámolóját a felmérésről. A délelőtti sajtónyilvános átadást követően szakmai workshop keretében került sor a NetR jelentés kiugró eredményeinek bemutatására, megvitatatására, feldolgozására, és lehetséges megoldási útvonalak kijelölésére.

A sajtótájékoztatón a jelentést Gus Schmedlen a HP nemzetközi oktatási alelnöke, Czunyiné Dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos asszonynak a jelentés megrendelőjének adta át.